Med tursko på,- rett fra hotelldøra

Forslag på kortere sommerturer på Grotli, og annen turinformasjon, finner du her

Med Grotli Høyfjellshotell som utgangspunkt er du midt i noe av det vakreste Norge har å by på.

Selvfølgelig anbefaler vi at du i løpet av besøket hos oss på fjellet, tar kjøreturer for å besøke berømte og severdige steder i vår umiddelbare nærhet (Geirangerfjorden, Skylift i Loen, fjelleventyret i Skjåk, Skåla (1848 m rett opp) i Lodalen, Go-cart og motocross i Skjåk Aktivitetspark, Lom stavkirke og Fjellsentret, besøke fjellgården Segestad i Hjelle osv.)

Men - vi vil gjerne vise fram det vi har her på Grotli også. Er du på Grotli, er du på 930 meter over havet og sånn sett allerede på tur. De fleste gjestene våre ønsker å vandre litt og bli kjent, mosjonere og puste fritt/senke skuldrene i vårt åpne fjellandskap. Her er det mye å gjøre, rett utenfor hotelldøra. La deg inspirere til korte eller lengre vandreturer i vår vakre natur:

Lett tur for familier på sti

"Playa del Breidalsvatnet":

Denne turen tar deg til fine små sandstrender og en gapahuk (med ved) på sørsiden av Breidalsvatnet. Passer for alle. Går du med små barn må du beregne litt lenger tid enn denne beskrivelsen tilsier. Anbefaler dere å ta med mat/kaffe og gjerne fiskestang.

Følg FV 258 til du har passert brua over Breidalsvatnet og ta av til høyre på parkeringsplassen. Følg grusveien til enden og gå over på stien som fortsetter rett fram. Stien er stort sett godt merket hele veien, med rød maling på steiner og trær. Etter ca 15 minutter deler stien seg, og du tar til høyre (90 grader) og fortsetter på stien videre vestover «langs» Breidalsvatnet. (Velger du å gå rett fram i dette krysset kommer du etter få minutter opp i hyttefeltet). Fra P-plassen ved Breidalsvatnet til sandstrand/gapahuk tar turen ca 50 minutter en vei.

Fin sandstrand


Vandring på grusvei

Gamle Grotli (Fjellstua):

Parallelt med RV 15 kan du gå grusveien ned til det vi kaller Gamle Grotli og hvor Grotlieventyret startet. Dette er en tur på ca 4 km tur-retur. Start øst for hotellet (i krysset) og du finner denne gamle ferdselsåren over fjellet. En fin gåtur på historisk vei omgitt av krokete fjellbjørk og typisk fjellvegetasjon for øvrig. På Gamle Grotli ble det på 1880-tallet bygd det som ble Statens fjellstue. Her fikk veifarende mat og losji hos datidens driftige fjellfolk. Fjellstuas kapasitet ble etter hvert for liten, og i 1905 sto hotellet ferdig. Stedet er nå skilt ut fra hotellet og brukes som feriested. Beregn ei lita time på turen. Dette er også en fin sykkeltur dersom du har sykkel.


Høst og vann
Vegetasjon på veien til Fjellstua
Fjellstua sept21

Husene på Gamle Grotli brukes som ferieboliger

Liten beinstrekk eller ute hele dagen

Appelsinsteinen:

En kort tur (men lang nok til å få litt puls om du setter på litt fart!) opp til 7. mast i skiheisen i litt løs grusmasse. Fra hotellet tar det ca 30 minutter til 7. mast. Du ser den nokså karakteristiske steinen til høyre/øst for skiheistraséen mens du går oppover. Når du har kommet til 7. mast, ta av 90 grader til høyre/øst og gå rett fram i lyng (ikke sti) ca. 6-7 minutter. Der finner du denne stooore steinhella som har kilt seg fast på tvers i landskapet. En fredelig plett med fine lyngrabber for piknik/ ettermiddagsblund eller lek og klatring i og oppå steiner. En bekk sildrer stille forbi. Du kan velge å gå opp og/eller ned i terrenget hele veien da det er tørt og fint å gå, men det er ikke tråkket sti oppover.


Historisk vandring i vakker natur

Heilstugguvatnet med flyvrak fra 2. verdenskrig:

Gå på Gamle Strynefjellsvei (FV 258 i lett stigning i 3 km), ca 40 minutter til en stor rasteplass på høyre side av veien (Bikken) med ny informasjonstavle for Nasjonal Turistvei Gamle Strynefjellsvei. 30 meter etter rasteplassen ser du på høyre side en støpt sokkel med to jernskilt med fly innpreget. Der går det en sti ned til Måråe (elv). Gå over hengebrua og ta skarpt til høyre etter brua og følg stien ca 5 minutter. Litt opp i terrenget fra Heistugguvatnet finner du flyrester etter den dramatiske hendingen 27. april 1940, hvor et tysk Henkel-fly måtte nødlande etter å ha vært i kamp med et engelsk fly (som for øvrig styrtet i Breidalsvatnet). Flyvrakrestene er fredet, og skal derfor ikke fjernes fra stedet.

Her finner du mer opplysninger om hva du kan se og lære langs denne gamle veien Grotli til Heilstugguvatnet og videre ca 9 km. innover til Kulane/Mårådalen og her kan du lese om dramaet fra krigen som inspirerte Petter Næss til å regissere filmen «Into the white» fra 2012.

Begge lenkene er hentet fra vår nabo Skjåk Hytteservice/Anna Aa. Bruland sin blogg

Skilt flyvrak
Her starter stien til vrakrestene

Ønsker du å gå lettere turer i fjellet, for å komme litt opp og få utsyn over det vakre området rundt Grotli, så anbefaler vi særlig disse to turene:

Rundturen Grotli – Kjerringtjønne – Kjerringelva – Grotli.

Denne turen tar ca 2, 5 timer å gå, men beregn noe lenger tid for du kommer garantert til å stoppe for å nyte utsikten, ta bilder osv. Beskrivelse her:

https://www.grotli.no/aktiviteter/tur-kjerringtjonnrunda

Langvasseggen

Fra hotellets parkeringsplass peiler du deg inn på antenna i hyttefeltet ved Strynefjellsveien. Dit kommer du enklest ved å følge FV 258 Gamle Strynefjellsvei enten pr fots, eller du kan kjøre/sykle, til parkeringsplass «Saltplassen» og går inn hytteveien til høyre rett etter parkeringen. Fra antenna følger du ryggen opp, og går på sand/berggrunn (delvis merket sti) ganske bratt opp. Etter ca 30-40 minutter har du kommet opp det bratteste partiet. Derfra kan du fortsette innover og innover i flere timer, med flott utsikt i alle retninger. Ta med kart for å få oversikt over hvor du er i verden. Ta samme vei ned, eller velg å gå ned til Heilstugguvatnet og gå på Gamle Strynefjellsvei tilbake.

Mer informasjon:

I resepsjonen får du kjøpt bl.a turkart Skjåk, solkrem og tursjokolade.

Helt gratis hjelper vi deg med mer informasjon, både om disse turene som er beskrevet her, kjøp av fiskekort (www.inatur.no) og andre «må-oppleves-opplevelser» i nærheten.

Både på www.ut.no og www.outdooractive.com kan du søke opp flere turbeskrivelser. Legg inn Grotli på søkefeltet på sidene.

Skjåk Almenning eier 95 % av utmarka i Skjåk Kommune. På sidene deres finnes mye lesverdig informasjon https://www.skjak-almenning.no/om-oss likedan kan det kanskje være interessant å kikke inn de opplevelsene som er beskrevet på hjemmesiden til Skjåk Kommune: https://www.skjak.no/opplev/

Lignende aktiviteter

 • Nedkjoring fra Krossho mindre Breie21

  Topptur med guide

  Fjell, Ski, Aktivferie

  Trygg topptur med erfaren guide i pudderparadiset Grotli

 • Gocart full fart mindre

  Fart og spenning med motocross og gocart

  Familie, Aktivferie

  Noen sier at vi i Skjåk har en av Norges fineste motorsportsbaner!

 • Tea pa Krossho mindre Breie21

  Naturopplevelser med Naturopplevingar

  Familie, Fjell, Ski, Turer

  Leie av el-sykkel, tipp-topp fjellklær, randoutstyr og mye mer, eller guiding på bre eller fjell, sommer og vinter... Naturopplevingar i Skjåk kan stort sett bidra om du vil ut i fjellet og "opp i trærne" og trenger å leie utstyr eller en turleder.

 • Rafting2 skjak Adventure

  Skjåk - et eldorado for vannsport i elver og vann

  Familie, Turer, Aktivferie

  Her, lengst vest i Gudbrandsdalen og Nasjonalparkrikets hjerte, kan vi tilby trygge og spennende opplevelser i det våte element.

 • Tur til Lundadalsvatnet 4 Fjelleventyret

  Fjelleventyret - hesteridning i Skjåk

  Familie, Fjell, Aktivferie

  Om du har lyst på en naturopplevelse utenom det vanlige, anbefales det å bli med Fjelleventyret på ridetur til fjells,- ved inngangen til nasjonalparkene Breheimen og Jotunheimen.

 • Strynsommerski

  Sommerskipakke 2022

  Familie, Ski, Aktivferie

  Vi gjentar suksessen fra i fjor og tilbyr en pakkepris på overnatting, mat og heiskort!